Włoskie kawy dla kawiarni - Kawa

włoska kawa do kawiarni

Dużo o kawie

Kawa to napój bardzo popularny wśród Polaków. Pijemy ją nie tylko do ciasteczka, lecz nawet do kanapek. Możemy się nią raczyć, bo w naszym kraju nie jest zbyt droga. Duża jest w Polsce sprzedaż kawy i różne są jej ceny. Lecz nie są one takie, jaka

Włoskie kawy dla kawiarni - Kawa włoska kawa do kawiarni
jest cena najdroższej kawy na świecie. Najdroższa kawa nosi nazwę kopi luwak. Lecz wielu z nas nie chciałoby się jej napić nawet za dopłatą. Gdyż kawa ta pochodząca z południowo-wschodniej Azji wytwarzana jest z ziaren kawy, które wydobywane są z odchodów pewnego rodzaju zwierząt. Zwierzęta te zwane łaskunami zjadają owoce kawowca, lecz nie trawią jego nasion, a tylko miąższ. Dlatego po lekkim trawieniu i sfermentowaniu ziarna przechodzą przez przewód pokarmowy, po czym są wydalane. W takim procesie ziarna kawowca tracą gorzki smak, a pozostawiają łagodny. Sprzedaż takiej kawy jest bardzo opłacalna. W kawiarni filiżanka takiej kawy nie kosztuje tyle co kawa włoska, czy jakikolwiek inny rodzaj kawy. Lecz o dużo drożej. Bo zbiory tego gatunku kawy wynoszą tylko najwyżej 400 kilogramów na rok. Kawa taka najbardziej smakuje mieszkańcom Stanów Zjednoczonych i Japonii.


Spożywający często kawę powinni wiedzieć że

Do niedawna sądzono, że kawa jest bardzo niezdrowa dla organizmu człowieka. Lecz obecnie naukowcy odchodzą od takiego stwierdzenia, że mocna herbata jest bardziej szkodliwa niż kawa. Pewne jest to, że bardzo mocna kawa i pita w dużych ilościach także może źle wpłynąć na zdrowie człowieka. Lecz pita z umiarem i niezbyt mocna może mieć nawet właściwości lecznicze. Sprzedaż kawy z każdym rokiem wzrasta, gdyż sięgają po ten napój coraz młodsze pokolenia. Choć czarna kawa nie wskazana jest dla zbyt młodych ludzi. Lepiej gdyby oni skupili się na kawie cappuccino lub zasmakowała im kawa włoska, albo kawa zbożowa, która też jest bardzo smaczna. Spożywający często kawę powinni wiedzieć, że kawa wypłukuje z organizmu wapń. Dlatego pijąc często kawę należy systematycznie uzupełniać braki w organizmie tego minerału i zażywać suplementy diety z tym pierwiastkiem chemicznym. Lecz pita w umiarkowanych ilościach jest z pożytkiem dla zdrowia. Gdyż polepsza pamięć krótkotrwałą, usprawnia zdolności poznawcze, ułatwia koncentrację, zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby, usprawnia działanie układu trawiennego i przyspiesz metabolizm.


A wszystko w celu bezpośredniego spożycia

Dziś trudno nam sobie wyobrazić świat bez kawy. Kawa jest współcześnie zaliczana do najpopularniejszych używek na świecie. Jest też głównym źródłem kofeiny. Kawa dla wielu jest ważniejsza niż herbata, niż sok, czy kompot. Są tacy ludzie, którzy w ogóle nie piją innych płynów, lecz tylko kawę rozpuszczalną, kawę parzoną lub smakuje im wyłącznie kawa włoska. Włoskie espresso smakuje wielu osobom, a zwłaszcza gdy przebywają we Włoszech i sączą kawę w kawiarni lub restauracji. Dlatego sprzedaż kawy włoskiej w popularnych włoskich miejscach turystycznych jest bardzo duża. Kawa, którą uwielbiamy pić każdego dnia swój początek wzięła w Etiopii. Na kontynencie europejskim pojawiła się dopiero w szesnastym wieku. A do naszego kraju trafiła w pod koniec siedemnastego wieku. I początkowo piła ją tylko zamożna część polskiego społeczeństwa. Lecz szybko dotarła także do restauracji i zyskała popularność. Kawa wytwarzana jest ziaren kawowca, które to ziarna najpierw są palone, a potem mielone lub poddawane instantyzacji. Instantyzacja jest procesem doprowadzenia sproszkowanego koncentratu produktu do stanu, w którym można go łatwo i szybko rozpuścić w wodzie. A wszystko w celu bezpośredniego spożycia produktu.